Bitki w sosie
![Bitki w sosie Bitki w sosie na talerzu](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/7/757/main-l_l.webp)
Opublikowano: 23.04.2021 r.
Szynka wieprzowa, marchewka, cebula i czosnek to główne składniki tego przepisu na bitki w sosie. Potrzebujesz jeszcze olej rzepakowy do podsmażenia oraz mąkę pełnoziarnistą i bulion warzywny, żeby stworzyć pyszny sos. To danie to klasyka polskiej kuchni, idealne na obiad dla całej rodziny.
Składniki dla 8 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 1000 g
- Marchewka - 50 g (Jedna większa marchew)
- Cebula - 50 g (Mała cebula)
- Czosnek - 12 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 6 g (1 łyżka)
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia mała, rózga, folia spożywcza, chochelka, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój na 10 kotletów.
- Każdy kotlet lekko posól i popieprz.
- Kotlety rozbij za pomocą tłuczka, przez folię spożywczą, na grubość 2-3 mm.
- W garnku zagotuj bulion i wrzuć do niego bitki.
- Pozostaw na małym ogniu aby delikatnie się gotowały i dodaj cebulę przekrojoną na pół, marchewkę pokrojoną w 4 części, czosnek, szczyptę soli, pieprzu, kminku, papryki słodkiej, jednego liścia laurowego i dwa ziela angielskie.
- Garnek przykryj i gotuj około 75 minut aż mięso będzie miękkie.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj mąkę. Delikatnie podsmaż i wlej 3-4 chochelki sosu z gotowania bitek. Dolewając płyn cały czas, intensywnie mieszaj.
- Zasmażkę dodaj do bitek, delikatnie wymieszaj i zagotuj.
- Bitki z sosem gotuj jeszcze przez 5 mint aż sos zgęstnieje.
Komentarz dietetyka
Bitki w sosie jest to danie, które komponuje się z wieloma dodatkami. Jest to danie zdrowe i dietetyczne. Idealne w trakcie diety łatwo strawnej, o niskim indeksie glikemicznym. Sprawdzi się również w diecie dzieci i osób starszych.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki