Bita śmietana z mascarpone
Opublikowano: 16.05.2022 r.
Mascarpone, śmietanka kremowa i cukier puder - to trio tworzy bitą śmietanę z mascarpone, której smak i konsystencja podbiły niejedno podniebienie. Śmietanka kremowa, dobrze schłodzona, dodaje lekkości i puszystości, a mascarpone wnosi kremową delikatność. Cukier puder natomiast odpowiada za subtelną słodycz, dopełniając całość.
Składniki dla 1 porcji:
- Mascarpone - 250 g
- Śmietanka kremowa 36% - 200 ml (dobrze schłodzona)
- Cukier puder - 30 g (2 łyżki)
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Śmietankę wlej do miski i ubij na sztywno.
- Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier puder.
- Gdy śmietana będzie sztywna, ciągle miksując dodawaj po łyżce serka mascarpone.
- Ubijaj do połączenia składników na gęsty krem.
Komentarz dietetyka
Produkty nabiałowe to dobre źródło wapnia i witaminy D.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk