Bita śmietana Thermomix

Opublikowano: 02.03.2022 r.
Śmietanka kremowa 36% i odrobina cukru pudru - to wszystko, czego potrzebujesz, żeby w kilka chwil wyczarować idealną bitą śmietanę w Thermomixie. Dzięki doskonale schłodzonej śmietance i precyzyjnemu miksowaniu, uzyskasz puszystą i lekką konsystencję, idealną do deserów i ciast. Kto by się spodziewał, że to takie proste?
Składniki dla 1 porcji:
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml (bardzo dobrze schłodzona)
- Cukier puder - 40 g
- Przyprawy - cukier puder, śmietan-fix
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- thermomix, motylek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- W naczyniu Thermomixa umieść motylek.
- Wlej śmietanę i zacznij ubijać przez 2 minuty / obroty 3. W trakcie ubijania sprawdzaj czy bita śmietana jest już gotowa.
- W czasie ubijania wsypuj małymi porcjami cukier puder i 1 opakowanie śmietan-fixu.
Komentarz dietetyka
Dodatek tłuszczu do warzyw lub owoców zwiększa wchłanianie witamin z nich.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk