Biszkopty na tort
Opublikowano: 29.10.2021 r.
Jajka, cukier, mąka pszenna i mąka ziemniaczana - to podstawowe składniki, które sprawią, że Twój biszkopt na tort będzie lekki, puszysty i delikatny. Te cztery kluczowe elementy połączone w idealnych proporcjach gwarantują sukces w przygotowaniu idealnej bazy do tortu, która zachwyci smakiem i teksturą.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 200 g
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 150 g
- Mąka ziemniaczana - 50 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, miska, szpatułka, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Jajka na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
- Połącz je z cukrem i miksuj na gładką i puszystą masę.
- W drugiej misce połącz mąki i przesiej je przez sito do ubitej masy.
- Składniki połącz delikatnie mieszając szpatułką.
- Przelej ciasto do gotowej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Biszkopt piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Ciasto to głównie mąka pszenna zawierająca gluten oraz wysoki indeks glikemiczny, dlatego jeśli chcemy zrobić zdrowszą wersję biszkoptu warto użyć np. mąki owsianej.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk