Biszkopty do tiramisu
Opublikowano: 02.10.2022 r.
Jajka, cukier i mąka pszenna — to podstawowe składniki, bez których domowe biszkopty do tiramisu się nie obejdą. Całość można przygotować szybko i bez większych trudności. Idealne jako baza do Twojego ulubionego włoskiego deseru tiramisu. Sprawdź, jak to proste!
Składniki dla 15 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 125 g (1/2 szklanki)
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, miska
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawaj cukier wciąż ubijając.
- Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia się składników.
- Stopniowo zacznij wsypywać mąkę przesianą przez sitko.
- Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na blachę do pieczenia z papierem.
- Upiecz biszkopty w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Biszkopty możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk