Biszkopty bez cukru
Opublikowano: 16.08.2022 r.
Jajka, mąka pszenna i mąka ziemniaczana – to właśnie te składniki, które sprawiają, że biszkopty bez cukru są delikatne i puszyste. Idealne do herbaty, na podwieczorek czy jako szybka przekąska. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a efektem będą pyszne, lekkie ciastka.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Mąka ziemniaczana - 30 g (2 płaskie łyżki stołowe)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek.
- Mąki przesiej przez sito.
- Białka ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Następnie do białek dodaj żółtka oraz przesianą przez sitko mąkę i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Ciasto nakładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeden biszkopt powinien powstać z jednej łyżki ciasta.
- Zachowaj odstęp między biszkoptami.
- Biszkopty piecz przez około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C (biszkopty powinny być zarumienione).
- Następnie biszkopty wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Biszkopty bez cukru to dokonała propozycja na pyszny deser. Biszkopty świetnie sprawdzą się podczas rozszerzania diety dzieci.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny