Biszkopty
Opublikowano: 10.05.2021 r.
Jajka, mąka pszenna i cukier drobny to kluczowe składniki, które sprawiają, że biszkopty nabierają swojej lekkiej, puszystej konsystencji. Ważnym dodatkiem jest cukier wanilinowy, dodający nuty aromatu, który podkręca smak. Dzięki prostocie składników, te domowe biszkopty zachwycają swoją delikatnością i uniwersalnością, idealne na każdą okazję.
Składniki dla 5 porcji:
- Jajko - 3 szt. (3 jajka rozmir M)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 95 g (3/5 szklanki)
- Mąka ziemniaczana - 25 g (1 łyżka)
- Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
- Cukier drobny - 60 g (5 łyżek)
- Sól - 1 g (1/4 łyżeczki)
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska, szpatułka, rękaw cukierniczy
Przepis krok po kroku
- Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną wymieszaj i przesiej przez sitko.
- Żółtka oddziel od białek.
- Białka przełóż do misy miksera. Dodaj szczyptę soli. Białka nieco ubij, a potem małymi porcjami dodaj cukier (drobny i wanilinowy) i miksuj, dopóki się nie rozpuści. Wciąż miksując, dodaj po 1 żółtku (odstęp pomiędzy 1 a 2 żółtkiem to ok. 5-10 sekund). Odłóż mikser.
- Do misy z jajkami i cukrem dodaj mieszankę mąk i całość delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Na blaszce umieść papier do pieczenia. Masę biszkoptową umieść w rękawie kuchennym i wyciśnij ją na papier (kształt dowolny).
- Biszkopciki piecz ok. 13-14 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.