Biszkopt ze szpinakiem
Opublikowano: 31.01.2022 r.
Szpinak, jajka, mąka pszenna i ksylitol – to właśnie te składniki nadają biszkoptowi jego niepowtarzalny smak i konsystencję! Do tego odrobina proszku do pieczenia, aby ciasto było puszyste. Przepis na biszkopt ze szpinakiem łączy w sobie klasykę z nutką zdrowego szaleństwa. Idealny na każdą okazję!
Składniki dla 8 porcji:
- Szpinak - 500 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 60 g (6 łyżek)
- Jajko - 3 szt.
- Mąka pszenna typ 550 - 250 g (2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 łyżeczki)
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- Szpinak umyj i osusz.
- Umyte liście włóż do naczynia blendera i zblenduj na mus.
- Jajka wbij do miski i dodaj ksylitol (2 łyżki)
- Ubijaj do uzyskania puszystej, jednolitej konsystencji.
- Do miski dodaj mus ze szpinaku i wymieszaj.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką.
- Gotową masę wylej do formy do pieczenia.
- Piecz ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Komentarz dietetyka
Ciasto jest lekkostrawne, a dzięki dodatkowi szpinaku zawiera więcej błonnika oraz witamin.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk