Biszkopt z truskawkami i galaretką
![Biszkopt z truskawkami i galaretką Biszkopt z truskawkami i galaretką](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/30/3058/main-l_l.webp)
Opublikowano: 04.10.2021 r.
Jajka, cukier, truskawki, galaretka – to tylko kilka składników, które sprawią, że biszkopt z truskawkami i galaretką stanie się Twoim nowym cukierniczym hitem. Delikatne ciasto, soczyste owoce i kolorowa, drżąca galaretka tworzą razem idealny deser na letnie popołudnia. Po prostu niebo w gębie!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g (1 szklanka)
- Mąka ziemniaczana - 150 g (1 szklanka)
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 200 g
- Galaretka - 75 g
- Truskawki - 500 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubij aż masa będzie błyszcząca.
- Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku.
- Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie szpatułką silikonową. Przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia składników.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę na biszkopt.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiami.
- Gdy biszkopt wystygnie, wykrój środek zostawiając rant o grubości 2 cm, a następnie wydrąż środek tak, aby powstało miejsce na truskawki i galaretkę.
- Truskawki wyszypułkuj i pokrój w połówki. Połówki truskawek wyłóż na spodzie ciasta.
- Galaretkę rozpuść w 500 ml wrzącej wody. Wymieszaj dokładnie, aż się rozpuści i gdy wystygnie, wstaw do lodówki, aby lekko stężała.
- Lekko stężałą galaretkę przelej na ciasto.
- Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.
Komentarz dietetyka
Biszkopt z truskawkami to słodki wypiek zawierający stosunkowo nie dużo kalorii. Zawiera jednak dużo cukru dlatego powinno się ograniczać jego spożycie w ciągu tygodnia. Słodkich wypieków powinny także używać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny