Biszkopt z owocami
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Jajka, cukier, mąka pszenna i ziemniaczana - oto baza na pyszny biszkopt, który będzie lekki i puszysty. Dodaj do tego bitą śmietanę, świeże truskawki i galaretkę truskawkową, a efekt będzie niezwykle smakowity. Idealny przepis na letnie dni, kiedy masz ochotę na coś słodkiego i owocowego.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 100 g
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 100 g
- Mąka ziemniaczana - 50 g
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml
- Cukier puder - 100 g
- Mleko 2% - 100 ml
- Truskawki - 500 g
- Galaretka - 150 g (truskawkowa)
- Cola - 100 ml
- Przyprawy - sól, cukier wanilinowy, żelatyna
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, rózga, miska, blaszka do pieczenia 22x32
Przepis krok po kroku
- Galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wlej jednak pół szklanki wody mniej na dwie galaretki. Dokładnie wymieszaną galaretkę pozostaw do wystudzenia.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
- Jajka ogrzej do temperatury pokojowej, możesz włożyć je do ciepłej wody. Następnie białka oddziel od żółtek.
- Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier cały czas miksując białka.
- Do dokładnie wymieszanej masy z białek oddawaj po jednym żółtku ciągle miksując masę. Następne żółtko dodaj dopiero w momencie, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą białkową.
- Mąki przesiej przez sitko do miski, następ[nie w dwóch partiach dodaj je do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj za pomocą miksera na jego minimalnych obrotach.
- Masę przełóż do wcześniej przygotowanej blaski i całość piecz około 15 minut w nagrzanym piekarniku.
- Gdy ciasto będzie już upieczone wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie ostudzone ciasto nasącz napojem gazowanym.
- Jedną łyżkę żelatyny wsyp do szklanki, następnie zalej ją odrobiną wrzątku i dokładnie wymieszaj. Do dokładnie wymieszanej żelatyny dodaj zimne mleko i wymieszaj. Składniki pozostaw do ostudzenia.
- Śmietankę kremową (schłodzoną) włóż do miski, dodaj do niej cukier puder oraz jedno opakowanie cukru wanilinowego. Śmietanę ubijaj na puszystą masę.
- Następnie przestudzoną żelatynę przelej do większej miski, dodaj do niej kilka łyżek śmietanki i dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi. Czynność powtórz kilka razy. Następnie dodaj resztę ubitej śmietanki i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki kremu.
- Bitą śmietanę połóż na nasączony i ostudzony biszkopt. Całość odstaw do lodówki na pół godziny a w tym czasie przygotuj truskawki - pozbaw je szypułek i pokrój na mniejsze kawałki.
- Następnie na wierzch masy śmietanowej połóż truskawki i powoli wlej jeszcze płynną galaretkę.
- Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aby galaretka dobrze stężała.
Komentarz dietetyka
Biszkopt z owocami to propozycja na smaczny deser - jest jednak bardzo słodki i kaloryczny, dlatego w naszej diecie nie powinien pojawiać się zbyt często.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny