Biszkopt z mikrofali
Opublikowano: 11.04.2023 r.
Jajko, mąka pszenna, cukier i proszek do pieczenia – to wszystko, co potrzebujesz, żeby zrobić szybki biszkopt z mikrofali. Ten prosty przepis jest idealny, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzać godzin w kuchni. Podsuwamy łatwą i ekspresową wersję klasycznego ciasta, którą wykonasz w kilka minut.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g
- Cukier - 7 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- naczynie żaroodporne, miska, kuchenka mikrofalowa
Przepis krok po kroku
- Jajko wbij do miseczki i ubij na sztywną masę z cukrem.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Masę przełóż do małego, kwadratowego naczynia żaroodpornego.
- Wstaw do mikrofali i grzej 3 minuty.
Komentarz dietetyka
To deser, który zawiera sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny