Biszkopt z mascarpone

Opublikowano: 04.10.2021 r.
Jajka, mąka pszenna i mąka ziemniaczana to podstawa tego biszkoptu. Do tego dochodzi jeszcze puszysty mascarpone i trochę cukru, żeby nadać całości słodkiego smaku. Te proste składniki tworzą pyszny i delikatny biszkopt, który idealnie nadaje się na różne okazje.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g (1 szklanka)
- Mąka ziemniaczana - 150 g (1 szklanka)
- Cukier - 250 g
- Mascarpone - 400 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj cukier, ubij aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku.
- Do piany przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj delikatnie szpatułką silikonową do połączenia składników. Następnie przesiej mąkę pszenną i również wymieszaj delikatnie.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na biszkopt i wyrównaj.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut.
- Upieczony biszkopt wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiami.
- Biszkopt wykrój z formy i przekrój na pół.
- Żółtka jajka ubij z 50g cukru na puszystą masę, dodaj do nich serek mascarpone i zmiksuj krótko do połączenia składników.
- Tak przygotowaną masę wyłóż na spód ciasta i wyrównaj.
- Połóż drugi blat ciasta na krem i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.
Komentarz dietetyka
Biszkopt z mascarpone to słodki wyrób zawierający dużo kalorii. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej nie powinieneś spożywać tego typ wypieków. Mąka pszenna zawiera małą ilość błonnika oraz mało witamin. Możesz zamienić cukier na ksylitol.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny