Biszkopt z makiem
Opublikowano: 04.10.2021 r.
Jajka, cukier, mak niebieski i mąka pszenna — te składniki to klucz do przygotowania pysznego biszkoptu z makiem. Wyobraź sobie delikatne, puszyste ciasto, które łączy w sobie słodycz i chrupkość maku. Dzięki prostemu przepisowi upieczesz biszkopt idealny na każdą okazję, który na pewno przypadnie do gustu zarówno małym, jak i dużym łasuchom.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Mąka ziemniaczana - 150 g
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Mak niebieski - 150 g
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubij aż masa będzie błyszcząca.
- Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku.
- Przesiej do piany z jajek mąkę pszenną i wymieszaj silikonową szpatułką delikatnie.
- Gdy składniki dobrze się połączą, przesiej do masy mąkę ziemniaczaną i dodaj mak. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz 40-45 minut.
- Gotowe ciasto wystudź w otwartym piekarniku.
Komentarz dietetyka
Biszkopt jest ciastem bez dodatku tłuszczu. Bez dodatku kremu jest ciastem niskokalorycznym. Jest łatwo strawny. Zawiera sporą ilość cukru, który możesz zamienić na ksylitol jeśli chcesz obniżyć kaloryczność ciasta.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny