Biszkopt z jabłkami

Opublikowano: 29.10.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, cukier, jabłka i olej rzepakowy – to kluczowe składniki na prosty, domowy biszkopt z jabłkami. Wystarczy kilka podstawowych produktów, które zazwyczaj mamy w kuchni, by w krótkim czasie wyczarować pyszne ciasto. Jabłka dodają wilgotności i naturalnej słodyczy, co sprawia, że każdy kęs jest miękki i soczysty.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g
- Mąka ziemniaczana - 50 g
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 150 g
- Proszek do pieczenia - 16 g (2 łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Jabłko - 500 g
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, miska, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Umyj i obierz jabłka. Usuń z nich gniazda nasienne oraz pokrój w kostkę.
- Jajka ubić z cukrem za pomocą miksera na gładką i puszystą masę.
- Mąki łączymy razem z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito do masy z jajek.
- Delikatnie mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły.
- Do ciasta dodajemy olej i dalej delikatnie mieszamy.
- Na koniec dodajemy do ciasta pokrojone jabłka i mieszamy.
- Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni lub do suchego patyczka.
Komentarz dietetyka
Ciasto jest pyszne w smaku, natomiast jeśli chcemy przygotować zdrowszą wersję przepisu warto zamienić mąkę na inną, która ma bogatsze wartości odżywcze.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk