Biszkopt z galaretką i kremem mascarpone
Opublikowano: 16.05.2023 r.
Oto przepis na biszkopt z galaretką i kremem mascarpone: potrzebujesz mąki pszennej, jajek, cukru trzcinowego, oleju rzepakowego, galaretki, mascarpone oraz śmietanki kremowej. Biszkopt jest delikatny i puszysty, z warstwą orzeźwiającej galaretki i aksamitnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki. Idealna propozycja na słodki deser!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 220 g
- Jajko - 4 szt.
- Cukier trzcinowy - 100 g
- Olej rzepakowy - 45 ml
- Galaretka - 140 g
- Mascarpone - 250 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Śmietanka kremowa 36% - 250 ml
- Cukier wanilinowy - 15 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, czajnik, sitko
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka włóż do dużej miski i ubij na puszystą pianę z cukrem waniliowym.
- Do piany dodawaj żółtka i cukier, cały czas mieszając.
- Do masy dodaj olej i ubijaj przez kilka sekund.
- Do miski z ciastem przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
- Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.
- Do miski wsyp galaretki i zalej je 3 szklankami wrzącej wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do schłodzenia, tak by nie zdążyła całkiem stężeć.
- W misce śmietanę ubij na sztywno. Dodawaj do niej małymi porcjami serek i cukier waniliowy, cały czas mieszając.
- Biszkopt posmaruj masą serową.
- Ciasto zalej galaretką i wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny