Biszkopt z galaretką
Opublikowano: 13.05.2021 r.
Jajka, mąka pszenna i cukier puder to podstawowe składniki tego pysznego biszkoptu z galaretką. Lekkość ciasta podkreśli delikatna galaretka, a świeże truskawki dodadzą mu świeżości i aromatu. To klasyczne połączenie smaków, które zadowoli każde podniebienie, idealne na letnie dni.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 110 g (3/4 szklanki)
- Cukier puder - 50 g (5 łyżek)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Galaretka - 154 g (2 opakowania)
- Truskawki - 500 g
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm
Przepis krok po kroku
- Rozdziel białka i żółtka do osobnych miseczek. Białka ubij w dużej misce na sztywną pianę. Dodaj do nich cukier puder i cukier waniliowy. Powoli wrzucaj po jednym żółtku i dobrze ubij.
- Do masy jajecznej dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj rózgą, by nie było żadnych grudek.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
- Do dużej miski wsyp galaretki i zalej je 800 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do częściowego zastygnięcia.
- Biszkopt odwróć do góry nogami.
- Na niego rozłóż pokrojone na kawałki truskawki i zalej wszystko galaretką.
- Ciasto odstaw do lodówki na półtorej godziny.
Komentarz dietetyka
Ciasta, tak jak wszystkie inne słodkości, powinny się pojawiać tylko od czasu do czasu w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny