Biszkopt z 4 jajek
Opublikowano: 11.04.2022 r.
Jajka, mąka pszenna i cukier - to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić klasyczny i pyszny biszkopt. Bez żadnych udziwnień, tylko podstawowe składniki, które na pewno masz w kuchni. To prosty przepis, który zawsze się udaje i stanowi bazę do wielu deserów.
Składniki dla 4 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka i 5 płaskich łyżek stołowych)
- Cukier - 160 g (niepełna szklanka)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj.
- Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
- Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 40 minut.
- Biszkopt wyjmij z piekarnika i rzuć na ziemię z wysokości kolan.
- Pozostaw do wystudzenia w otwartym piekarniku.
Komentarz dietetyka
Biszkopt z 4 jajek to przede wszystkim źródło węglowodanów prostych i cukru. Biszkoptu nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę, gdyż podnosi on gwałtownie poziom glukozy we krwi. Biszkopt domowy nie zawiera konserwantów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny