Biszkopt na tort
Opublikowano: 27.06.2022 r.
Jajka w temperaturze pokojowej, cukier i mąka pszenna typu 500 to kluczowe składniki na prosty, ale pyszny biszkopt na tort. Do tego potrzebujesz jeszcze mąki ziemniaczanej i odrobiny proszku do pieczenia. Tylko kilka kroków i niewiele składników, a twój biszkopt będzie lekki jak chmurka, idealny na tortowe wariacje!
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 7 szt. (w temperaturze pokojowej)
- Cukier - 200 g
- Mąka pszenna typ 500 - 140 g
- Mąka ziemniaczana - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 płaska łyżeczka)
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, sitko
Przepis krok po kroku
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
- Białka i żółtka oddziel od siebie do dwóch osobnych miseczek.
- Białka ubij na sztywno, następnie dodaj do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając. Cukier powinien rozpuścić się całkowicie, a piana powinna być gęsta i lśniąca.
- Następnie do białek dodawaj stopniowo żółtka, ciągle miksując masę.
- Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, składniki wymieszaj.
- Mieszankę mąki dodawaj stopniowo do ubitej masy, miksując masę na małych obrotach miksera.
- Otrzymaną masę przełóż do tortownicy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Biszkopt wypiekaj przez około 40 minut.
- Gotowy biszkopt wyciągnij z piekarnika, ostudź i wykorzystaj do przygotowania tortu.
Komentarz dietetyka
Biszkopt na tort stanowi doskonałą bazę pod wiele pysznych ciast. Biszkopt jest doskonałym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny