Biszkopt kokosowy
Opublikowano: 10.02.2022 r.
Jajka, ksylitol, mąka kokosowa, i wiórki kokosowe to kluczowe składniki tego biszkoptu kokosowego. Dzięki nim ciasto jest lekkie, delikatnie słodkie i ma subtelny kokosowy posmak. Mąka kokosowa razem z wiórkami tworzą przyjemną teksturę, a ksylitol sprawia, że deser jest nieco zdrowszą alternatywą. Idealne jako baza dla lekkiego, tropikalnego ciasta!
Składniki dla 7 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 70 g
- Mąka kokosowa - 60 g (6 łyżek)
- Wiórki kokosowe - 50 g (5 łyżek)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 łyżka)
- Mąka ziemniaczana - 10 g (1 łyżka)
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miska, szklana miska, drewniana łyżka, okrągła forma do pieczenia 35 cm
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek.
- Do żółtek dodaj ksylitol i dokładnie wymieszaj.
- W oddzielnej misce wymieszaj mąkę kokosową, wiórki kokosowe, mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do żółtek.
- Następnie stopniowo dodawaj suche składniki i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Komentarz dietetyka
Dzięki zastosowaniu ksylitolu zamiast cukru biszkopt ma mniejszą kaloryczność i niższy indeks glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk