Biszkopt kakaowy z 4 jajek
![Biszkopt kakaowy z 4 jajek Przekrojony biszkopt kakaowy na blacie](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/69/6972/main-l_l.webp)
Opublikowano: 11.04.2022 r.
Jajka, cukier, mąka pszenna i kakao – te cztery składniki to podstawa do przygotowania pysznego biszkoptu kakaowego. Wystarczą tylko cztery jajka, niepełna szklanka cukru, mąka pszenna i pięć łyżek kakao, a powstanie z tego lekkie i puszyste ciasto z bogatym, kakaowym smakiem.
Składniki dla 5 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 180 g (niepełna szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 230 g
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj.
- Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
- Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną, kakao i dokładnie wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez 40 minut.
- Biszkopt wyjmij z piekarnika i rzuć na ziemię z wysokości kolan.
- Pozostaw do wystudzenia w otwartym piekarniku.
Komentarz dietetyka
Biszkopt kakaowy z 4 jajek to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Zawiera on także sporą ilość cukru, który podnosi gwałtownie poziom glukozy w naszej krwi. Biszkoptu nie powinny spożywać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny