Biszkopt bezglutenowy
Opublikowano: 28.10.2021 r.
Jajka, cukier, mąka kukurydziana i skrobia ziemniaczana - to główne składniki naszego biszkoptu bezglutenowego. Chociaż brzmi prosto, ten przepis daje świetne rezultaty. Połączenie mąki kukurydzianej z ziemniaczaną gwarantuje lekkość i puszystość, a jajka i cukier dodają klasycznego smaku, który każdy uwielbia.
Składniki dla 6 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 220 g
- Mąka kukurydziana - 85 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 100 g
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miseczka, tortownica 22 cm
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 185 stopni Celsjusza, a tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na sztywno, zacznij dodawać stopniowo cukier (przy tym ciągle miksując).
- Dodawaj stopniowo żółtka i cały czas mieszaj.
- Na końcu dodaj mąki i wymieszaj je już łyżką.
- Masę wlej do tortownicy i wstaw do pieczenia.
- Piecz przez pół godziny.
Komentarz dietetyka
Przepis na biszkopt jest stworzony dla osób unikających glutenu. Można go jeść w celiakii lub nietolerancji na gluten.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości