Biszkopt bez mąki ziemniaczanej
Opublikowano: 02.02.2022 r.
Jajka, mąka pszenna i ksylitol - te trzy składniki stanowią podstawę biszkoptu bez mąki ziemniaczanej. Prosty przepis, który sprawdza się idealnie, gdy chcesz upiec coś lekkiego i puszystego bez użycia standardowego cukru i mąki ziemniaczanej. Dodatek proszku do pieczenia zapewni odpowiednią lekkość ciasta.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 160 g (1 szklanka i 3 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Jajko - 4 szt.
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 100 g (10 łyżek)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tortownica 20 cm
Przepis krok po kroku
- Formę do pieczenia wyłóż papierem, piekarnik nagrzej do 170 stopni.
- Mąkę i proszek przesiej do miski i wymieszaj.
- Białka oddziel od żółtek i ubijaj na sztywną pianę. W połowie ubijania stopniowo dodawaj ksylitol i miksuj do rozpuszczenia.
- Do piany wolno wlej 30 ml wody i ubijaj do uzyskania jednolitej, sztywnej piany.
- Dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając.
- Stopniowo, porcjami wsypuj suche składniki i delikatnie ubijaj.
- Masę przełóż do przygotowanej formy, wstaw do piekarnika i piecz ok. 40-45 minut.
Komentarz dietetyka
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto jest mniej kaloryczne i ma niższy indeks glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk