Biszkopt
Opublikowano: 13.05.2021 r.
Jajka, cukier i mąka pszenna - to trio, które jest podstawą każdego udanego biszkoptu. Dodaj do tego trochę mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia, a uzyskasz lekki i puszysty placek idealny na każdą okazję. Prosty przepis i łatwe składniki, które na pewno masz w kuchni.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 130 g (1 szklanka)
- Mąka ziemniaczana - 45 g (1/3 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, rózga, tortownica 26 cm
Przepis krok po kroku
- Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
- Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
Biszkopt jest bardzo lekkostrawny, więc sprawdzi się w diecie osób z problemami z układem pokarmowym. Jednak ze względu na duży udział cukru i białej mąki powinny na niego uważać osoby z cukrzycą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny