Biryani
Opublikowano: 26.05.2021 r.
Pierś z kurczaka, ryż biały, masło klarowane, cebula, czosnek i jogurt naturalny – to właśnie te składniki nadają biryani jego wyjątkowy smak i aromat. Kurczak jest soczysty, ryż idealnie puszysty, a całość łączy się w jedną harmonijną mieszankę dzięki jogurtowi i przyprawom.
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 szt)
- Ryż biały - 200 g (2 torebki)
- Masło klarowane - 20 g (1 łyżka)
- Mleko 2% - 100 ml
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Jogurt naturalny - 150 ml (1 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, imbir mielony, cynamon, kardamon, kmin rzymski, szafran
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- W dużej misce przygotuj marynatę, wlej jogurt dodaj kurkumę, chili, kardamon, cynamon, imbir i kmin rzymski. Dodaj do niej pokrojonego w kostkę kurczaka i dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż. Dodaj kurczaka i smaż przez 5 minut.
- Do kurczaka dodaj posiekany czosnek i tarty imbir.
- Smaż przez 2 minuty.
- Zalej mlekiem i dodaj odrobinę szafranu.
- Wrzuć ryż i gotuj całość przez 10 minut na małym ogniu.
Komentarz dietetyka
To danie nie będzie odpowiednie dla osób, które mają problemu z układem trawiennym, gdyż jest ciężkostrawne, a ostre przyprawy podrażniają błonę śluzową żołądka, dla osób zdrowych będzie zdrowym pomysłem na posiłek.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny