Bigos ze świeżej kapusty
Opublikowano: 26.01.2022 r.
Kapusta biała, piersi kurczaka, i pomidory w puszce to gwiazdy tego przepisu na bigos ze świeżej kapusty. Do tego dodajemy cebulę, marchewkę, trochę oleju rzepakowego, a na koniec jeszcze śmietanę i świeży koperek. Razem tworzą idealny zestaw na pyszny, domowy bigos – pełen smaku i aromatu.
Składniki dla 10 porcji:
- Kapusta biała - 1000 g (1 mała główka)
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Olej rzepakowy - 120 ml
- Pomidory w puszce - 800 g
- Śmietana 12% - 400 g
- Koperek ogrodowy świeży - 50 g (2 małe pęczki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Poszatkuj drobno kapustę białą.
- Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
- Obierz z łupiny cebulę i pokrój w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchew i podsmaż.
- Dodaj do garnka kapustę, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i duś pod przykryciem przez 20 minut.
- Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, dopraw solą i pieprzem.
- Pierś dodaj do garnka.
- Wlej pomidory w puszki i gotuj przez 15 minut.
- Posiekaj koper i dodaj do bigosu.
- Bigos podawaj w głębokim talerzu z łyżką śmietany kwaśnej.
Komentarz dietetyka
Bigos ze świeżej kapusty to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Bigos jest nisko kaloryczny i świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej. Bigos zawiera dużą ilość białka zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny