Bigos ze świeżej kapusty

Opublikowano: 26.01.2022 r.
Kapusta biała, piersi kurczaka, i pomidory w puszce to gwiazdy tego przepisu na bigos ze świeżej kapusty. Do tego dodajemy cebulę, marchewkę, trochę oleju rzepakowego, a na koniec jeszcze śmietanę i świeży koperek. Razem tworzą idealny zestaw na pyszny, domowy bigos – pełen smaku i aromatu.
Składniki dla 10 porcji:
- Kapusta biała - 1000 g (1 mała główka)
 - Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
 - Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
 - Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
 - Olej rzepakowy - 120 ml
 - Pomidory w puszce - 800 g
 - Śmietana 12% - 400 g
 - Koperek ogrodowy świeży - 50 g (2 małe pęczki)
 - Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka
 
Przepis krok po kroku
- Poszatkuj drobno kapustę białą.
 - Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
 - Obierz z łupiny cebulę i pokrój w drobną kostkę.
 - W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchew i podsmaż.
 - Dodaj do garnka kapustę, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i duś pod przykryciem przez 20 minut.
 - Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, dopraw solą i pieprzem.
 - Pierś dodaj do garnka.
 - Wlej pomidory w puszki i gotuj przez 15 minut.
 - Posiekaj koper i dodaj do bigosu.
 - Bigos podawaj w głębokim talerzu z łyżką śmietany kwaśnej.
 
Komentarz dietetyka
Bigos ze świeżej kapusty to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Bigos jest nisko kaloryczny i świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej. Bigos zawiera dużą ilość białka zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny