Bigos ze słodkiej kapusty
Opublikowano: 01.11.2021 r.
Kapusta biała, łopatka wieprzowa, kiełbasa śląska i koncentrat pomidorowy – to kluczowe składniki bigosu ze słodkiej kapusty. Te składniki wzbogacone cebulą i marchewką tworzą chyba najbardziej swojskie i smaczne danie, jakie można znaleźć w polskiej kuchni! Przygotowanie bigosu może wydawać się czasochłonne, ale jego aromat wynagrodzi wszelkie trudy.
Składniki dla 10 porcji:
- Kapusta biała - 1000 g (1 główka)
- Łopatka wieprzowa - 400 g
- Marchewka - 60 g (1 szuka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Kiełbasa śląska - 400 g (4 sztuki)
- Koncentrat pomidorowy - 20 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Kiełbasę i mięso z łopatki wieprzowej pokrój na mniejsze kawałki.
- Podsmaż na patelni z olejem rzepakowym.
- Do mięsa dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kapustę posiekaj i włóż do garnka.
- Zalej kapustę szklanką wody i dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
- Duś kapustę przez 20 minut aby zmiękła.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i mięso.
- Dokładnie wymieszaj i duś przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
Bigos ze słodkiej kapusty to bogactwo witamin z grupy B oraz witamin C,A,E,K dlatego powinniśmy sięgać po niego dużo częściej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk