Bigos z wolnowaru

Opublikowano: 23.02.2022 r.
Kapusta biała, kiszona, cebula, suszone śliwki, grzyby i szynka wieprzowa – oto kluczowe składniki, które sprawiają, że bigos z wolnowaru smakuje tak wyjątkowo. To danie łączy tradycyjne polskie smaki, a wolnowar robi całą robotę za nas, zapewniając idealnie przenikające się aromaty.
Składniki dla 6 porcji:
- Kapusta biała - 500 g (pół małej główki)
 - Kapusta kiszona - 600 g
 - Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
 - Śliwki suszone - 120 g
 - Suszone grzyby - 40 g
 - Przecier pomidorowy bez soli - 200 g
 - Szynka wieprzowa surowa - 600 g
 - Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
 
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- wolnowar
 
Przepis krok po kroku
- Posiekaj drobno kapustę kiszoną.
 - Poszatkuj kapustę białą.
 - Obierz cebulę z łupiny i pokrój drobno.
 - Szynkę wieprzową pokrój w paski.
 - W naczyniu wolnowaru umieść kapustę, szynkę oraz cebulę.
 - Dodaj śliwki i grzyby suszone oraz liść laurowy i ziele angielskie.
 - Dopraw całość solą i pieprzem.
 - Dodaj przecier pomidorowy, wlej 500 ml wody i wymieszaj.
 - Włącz wolnowar i gotuj przez 7-8 godzin.
 - Podawaj bigos z dodatkiem świeżego pieczywa.
 
Komentarz dietetyka
Bigos z wolnowaru to bardzo dobry pomysł na potrawę o dużej zawartości błonnika pokarmowego. Bigos z wolnowaru zawiera dużą ilość składników mineralnych,. bigos jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się w diecie osób walczących z nadmierną masą ciała.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny