Bigos z szybkowaru

Opublikowano: 31.01.2022 r.
Kapusta kiszona, domowa kiełbasa i suszone śliwki to trio, które robi cały smak tego bigosu z szybkowaru. Do tego dodajemy cebulę, koncentrat pomidorowy i bulion warzywny, co daje intensywną i aromatyczną potrawę. Wszystko gotuje się szybciutko w szybkowarze, więc masz świetny bigos w mgnieniu oka!
Składniki dla 6 porcji:
- Kapusta kiszona - 1000 g
 - Kiełbasa domowa - 500 g
 - Śliwki suszone - 80 g
 - Koncentrat pomidorowy - 25 g
 - Cebula - 100 g
 - Bulion warzywny - 500 ml
 - Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, gałka muszkatołowa
 
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, szybkowar
 
Przepis krok po kroku
- Kapustę dokładnie przepłucz i pokrój na mniejsze kawałki.
 - Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gdy tłuszcz nieco się wytopi, dodaj do niej posiekaną cebulę.
 - Mięso wyłóż na dno szybkowaru i zalej połową bulionu. Dodaj kapustę, a także suszone śliwki i zalej całość resztą wywaru.
 - Bigos przypraw i gotuj przez 45 minut.
 
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin, jednak ze względu na udział przetworzonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny