Bigos z pieczarkami
![bigos z pieczarkami Bigos z pieczarkami podany w naczyniu z kamionki.](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/121/12196/main-l_l.webp)
Opublikowano: 08.12.2024 r.
Bigos z pieczarkami to niezwykle aromatyczna wersja tego popularnego tradycyjnego dania. Jest smaczny, a przy tym stanowi super odmianę dla zwykłej wersji.
Składniki dla 6 porcji:
- Kapusta kiszona - 2000 g
- Kiełbasa domowa - 300 g
- Pieczarki - 200 g
- Cebula - 100 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 400 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Kapustę opłucz, pokrój drobno i zalej wodą. Dodaj liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, szczyptę pieprzu. Ugotuj do miękkości.
- Łopatkę pokrój w kostkę, podsmaż na 1 łyżce oliwy, gdy będzie lekko rumiana, dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dodaj je kapusty.
- Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż z cebulką na 1 łyżce oliwy. Dodaj do gotującej się kapusty.
- Gdy kapusta zmięknie, a mięso będzie gotowe, dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, sól i pieprz do smaku.
- Dokładnie wymieszaj i podsmaż.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, jeśli chcesz zmniejszyć ich ilość, zrezygnuj z kiełbasy, a mięso zastąp drobiowym.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny