Bigos z młodej kapusty
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Główne składniki bigosu z młodej kapusty to młoda kapusta, kiełbasa śląska, cebula i marchewka. Dzięki połączeniu świeżych warzyw i aromatycznej kiełbasy otrzymasz danie pełne smaku, które idealnie wpasuje się w letni obiad. Całość dopełnia koncentrat pomidorowy oraz świeży koperek, które nadają potrawie wyjątkowego charakteru.
Składniki dla 4 porcji:
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Marchewka - 90 g (2 małe marchewki)
- Koncentrat pomidorowy - 50 g (2 łyżki)
- Koperek - 12 g (3 łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 36 ml (3 łyżki)
- Młoda kapusta - 1000 g (1 główka)
- Kiełbasa śląska - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Kiełbasę pokrój w kostkę.
- Marchewkę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Z kapusty zerwij odchodzące liście (ok. 2-3). Główkę kapusty podziel na pół, a potem poszatkuj na wąskie paseczki.
- Obie cebule obierz i pokrój w kostkę.
- Koperek drobno posiekaj.
- W garnku rozgrzej olej. Następnie dodaj kiełbasę i podsmażaj ją ok. 10 min. Po tym czasie dodaj cebule i smaż ok. 5 min. Dodaj marchewkę, wymieszaj i podsmażaj ok. 5 min. Do garnka wrzuć poszatkowaną kapustę i wlej 1 szklankę wody. Wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min. Dodaj koncentrat, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka czarnego pieprzu, 1 łyżkę majeranku oraz sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Całość wymieszaj i gotuj (bez przykrycia) jeszcze 15 min.
- Dodaj koperek, wymieszaj i ściągnij z ognia.