Bigos z kiszonej kapusty
Opublikowano: 25.11.2021 r.
Kiszona kapusta, łopatka wieprzowa, cebula i suszone grzyby - oto podstawowe składniki, które składają się na smakowity bigos przyprawiony koncentratem pomidorowym. To danie pełne aromatów, idealne na zimowe dni, a z dodatkiem oliwy z oliwek zyskuje jeszcze więcej głębi smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta kiszona - 1000 g
- Łopatka wieprzowa - 700 g
- Cebula - 100 g
- Suszone grzyby - 40 g
- Koncentrat pomidorowy - 50 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso i cebule pokrój w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę.
- Podsmaż cebulę na złoty kolor, a następnie dodaj mięso i smaż dalej.
- Do garnka wlej 0,5 l wody i zagotuj ją.
- Dodaj przyprawy oraz suszone grzyby.
- Całość gotuj na małym ogniu około 40 minut.
- Dodaj kiszoną kapustę.
- Jeśli wody będzie za mało, to dolej wedle uznania.
- Dokładnie wymieszaj i gotuj około 20 minut dalej na małym ogniu.
- Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj składniki.
- Potrawę gotuj jeszcze około 20 minut.
Komentarz dietetyka
Kiszonki posiadają wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, dlatego ich spożywanie jest jak najbardziej rekomendowane.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk