Bigos z kiełbasą
Opublikowano: 26.01.2022 r.
Kapusta kiszona, kiełbasa domowa i cebula - to główne składniki, które tworzą wyjątkowy smak bigosu z kiełbasą. Do tego dochodzą jabłka i marchewka, które dodają lekkości i słodkiego posmaku, a przecier pomidorowy i olej rzepakowy idealnie łączą wszystkie smaki w całość. Smakowita klasyka w najlepszym wydaniu!
Składniki dla 8 porcji:
- Kapusta kiszona - 1300 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 100 g
- Olej rzepakowy - 120 ml
- Kiełbasa domowa - 500 g
- Jabłko - 300 g (2 małe sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Kapustę kiszoną posiekaj drobniej.
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.
- Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
- Obierz jabłko i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchewkę i jabłko i duś przez 10 minut.
- Dodaj kapustę kiszoną, wlej 1000 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec.
- Gotuj całość przez 30 minut.
- Pokrój kiełbasę w plastry i dodaj do garnka wraz z przecierem pomidorowym i gotuj 15 minut.
- Dopraw bigos solą i pieprzem.
- Podawaj z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa.
Komentarz dietetyka
Bigos z kiełbasą to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Bigos jest także świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. Danie jest średnio kaloryczne i może być spożywane przez diabetyków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny