Bigos z kapusty pekińskiej

Opublikowano: 14.10.2021 r.
Kapusta pekińska, marchewka, piersi kurczaka bez skóry, pomidory w puszce, cebula – to kluczowe składniki bigosu z kapusty pekińskiej. Ten przepis to wariacja na temat klasycznego bigosu, w której tradycyjną kapustę zastępujemy jej pekińską wersją. Smak wzbogacamy soczystymi pomidorami, cebulą i delikatnym mięsem z kurczaka.
Składniki dla 5 porcji:
- Kapusta pekińska - 1000 g (1 średnia sztuka)
- Marchewka - 400 g (3 duże sztuki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Pomidory w puszce - 800 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę dopraw solą, pieprzem i oregano. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż kurczaka z cebulą.
- Posiekaj kapustę pekińską. Obierz marchew i zetrzyj ją na tarce. W dużym garnku umieść kapustę i marchew, kurczaka z cebulą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zalej wszystko 500 mililitrami wody.
- Zagotuj i duś na średnim ogniu przez 10minut, po tym czasie dodaj pomidory z puszki i paprykę słodką oraz sól, wymieszaj i duś jeszcze 15 minut na wolnym ogniu.
- Na koniec dodaj posiekany koper i wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Bigos z kapusty pekińskiej to danie zawierające bardzo dużo błonnika. Lekki bigos z piersią kurczaka jest także dobrym źródłem białka. Mogą go spożywać osoby na diecie bezglutenowej oraz dietach redukcyjnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny