Bigos z kabaczka
Opublikowano: 26.10.2021 r.
Kabaczek, kapusta kiszona, cebula i pomidory w puszce – to główne bohaterowie tego przepisu na bigos z kabaczka. Najpierw podsmażamy cebulkę na złoto, dodajemy kiszoną kapustę i pomidory. Dorzucamy pokrojonego kabaczka i zalewamy bulionem warzywnym. Na koniec siekamy świeży koperek, żeby dodać orzeźwiającego aromatu.
Składniki dla 10 porcji:
- Kabaczek - 1000 g (4 średnie sztuki)
- Kapusta kiszona - 1000 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Pomidory w puszce - 600 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 50 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Kabaczka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
- Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
- Kapustę kiszoną posiekaj, dodaj do garnka i zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i duś przez 20 minut na małym ogniu.
- Kiełbasę pokrój w talarki i dodaj do bigosu.
- Dodaj kabaczka i gotuj przez 10 minut.
- Wlej pomidory z puszki i dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem, gotuj całość jeszcze 10 minut.
- Na koniec dodaj posiekany koper i wymieszaj.
- Gotowy bigos z kabaczka podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Bigos z kabaczka to danie zawierające cenne składniki mineralne. Kabaczek zawiera także dużo błonnika pokarmowego. Bigos z kabaczka jest nisko kaloryczny dlatego dobrze sprawdza się u osób na dietach redukcyjnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny