Bigos z cukinii z pieczarkami
Opublikowano: 31.01.2022 r.
Cukinia, pieczarki, pomidory i cebula to główni bohaterowie tego wyjątkowego bigosu z cukinii z pieczarkami. Dodatek koncentratu pomidorowego i odrobina octu winnego nadaje potrawie wyjątkowego smaku. Ten przepis to świetna opcja, gdy masz ochotę na coś lekkiego i warzywnego, ale wciąż sycącego.
Składniki dla 6 porcji:
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Cebula - 100 g
- Pomidor - 720 g
- Pieczarki - 250 g
- Cukinia - 900 g
- Ocet winny - 30 ml
- Koncentrat pomidorowy - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej olej w dużym garnku. Dodaj posiekaną drobno cebulę i smaż, aż zacznie mięknąć.
- Dodaj do garnka posiekane pomidory i pieczarki, gotuj, około 5 minut.
- Cukinię zetrzyj na tarce i wrzuć ją do garnka. Dodaj ocet winny, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz.
- Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, w razie potrzeby dolewając nieco wody, by bigos nie przywierał.
- Gotuj warzywa, aż zmiękną, około godzinę. Dopraw do smaku.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja odpowiednia na co dzień, dostarczająca sporo błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny