Bigos z cukinii wegetariański
Opublikowano: 02.07.2023 r.
Cukinia, marchewka, passata pomidorowa i cebula – to główne składniki wegetariańskiego bigosu, który zaskoczy cię nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania. Delikatnie podsmażone na oleju rzepakowym, a potem duszone z czosnkiem, tworzą aromatyczną i sycącą potrawę idealną na obiad lub kolację. Pycha!
Składniki dla 5 porcji:
- Cebula - 100 g (1 duża sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Marchewka - 200 g (2 średnie sztuki)
- Cukinia - 1000 g (4 małe sztuki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Passata pomidorowa - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie dodaj po pół łyżeczki papryki wędzonej, pieprzu, soli i papryki ostrej oraz 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.
- Składniki dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty.
- Następnie dodaj marchew, wymieszaj i smaż kolejne 3 minuty.
- Po tym czasie dodaj cukinię i duś na średniej mocy palnika przez około 25 minut. Składniki wymieszaj od czasu do czasu.
- Na koniec dodaj passatę pomidorową, wymieszaj i duś 5 minut.
- Gotowy bigos z cukinii podawaj z pieczywem lub z ugotowanymi ziemniakami.
Komentarz dietetyka
Bigos z cukinii wegetariański to doskonała propozycja na bezmięsny obiad. Cukinia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny