Bigos z cukinii
Opublikowano: 09.03.2021 r.
Cukinia, marchewka i cebula to główne składniki tego bigosu, który jest świetnym letnim daniem. Dodatek czosnku i przecieru pomidorowego nadaje temu warzywnemu mixowi wyjątkowy smak. Patelnię odrobiną oleju rzepakowego, a w rezultacie mamy soczyste i aromatyczne danie, idealne na lekką kolację.
Składniki dla 12 porcji:
- Cukinia - 1300 g (około 2 duże)
- Marchewka - 200 g (4 średniej wielkości)
- Cebula - 100 g (duża cebula)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki czosnku)
- Przecier pomidorowy z solą - 300 g (około 1 i 1/3 szklanki)
- Olej rzepakowy - 5 ml (łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, sos sojowy, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- duży garnek
Przepis krok po kroku
- Cukinię oraz marchewkę zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Nasolić i pozostawić na sicie na około 5 minut. Następnie dokładnie wycisnąć.
- W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, dwa całe ząbki czosnku, liść laurowy, dwa ziela angielskie i dwie łyżki wody. Cebulę z przyprawami poddusić a następnie dodać cukinię z marchewką, przecier pomidorowy, dużą szczyptę papryki słodkiej wędzonej, kminku mielonego i papryki ostrej oraz łyżkę sosu sojowego.
- Całość gotuj 15 minut, mieszając co jakiś czas. Do podania na wierzch bigosu możesz dodać podsmażone pieczarki.