Bigos z boczniakami
Opublikowano: 29.11.2021 r.
Kapusta kiszona, boczniaki, oliwa z oliwek, cebula i sos sojowy to kluczowe składniki tego wegańskiego bigosu. Dzięki nim danie zyskuje wyjątkowy smak i aromat, który zadowoli nawet miłośników tradycyjnej kuchni. Ważne są też suszone śliwki, które dodają nutę słodyczy i przełamują kwasowość kapusty kiszonej.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta kiszona - 750 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Boczniaki - 250 g
- Śliwki suszone - 21 g (3 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Sos sojowy - 15 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra nasiona mielone
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duży garnek
Przepis krok po kroku
- Kapustę posiekaj i włóż do garnka.
- Gotuj do miękkości, około 40 minut.
- Zalej ją wodą, dodaj odrobinę soli, ziele angielskie i liść laurowy.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną drobno cebulę.
- Dodaj do niej oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby.
- Zalej je sosem sojowym i smaż przez 6 minut.
- Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę śliwki i przyprawy.
- Kapustę dodaj do grzybów, dokładnie wymieszaj.
- Całość podlej 1/4 szklanki wody i smaż przez kolejne 10 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak jest dość ciężkostrawna, nie będzie odpowiednia dla osób z chorobami układu trawiennego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny