Bigos z białej kapusty
Opublikowano: 26.01.2022 r.
Kapusta biała, domowa kiełbasa, cebula i świeży koperek – to zestaw, który tworzy wyjątkowy bigos z białej kapusty. W tym daniu smaki mieszają się w idealnych proporcjach, a dodatek przecieru pomidorowego i pomidorów w puszce nadaje mu lekkość i subtelną kwasowość. Dla fanów tradycyjnych smaków w nieco odświeżonej wersji!
Składniki dla 8 porcji:
- Kapusta biała - 1200 g (1 mała główka)
- Kiełbasa domowa - 400 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Koperek ogrodowy świeży - 40 g (1 pęczek)
- Olej rzepakowy - 120 ml
- Przecier pomidorowy bez soli - 50 g
- Pomidory w puszce - 600 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Kapustę poszatkuj drobno.
- Umieść ją w garnku, wlej 1000 ml wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Pokrój kiełbasę w plastry.
- Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę.
- Dodaj kiełbasę i podsmaż.
- Dodaj całość do kapusty.
- Przecier pomidorowy i pomidory z puszki wlej do garnka, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 15 minut.
- Posiekaj koper i dodaj do bigosu.
- Bigos podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub świeżym pieczywem.
Komentarz dietetyka
Bigos z białej kapusty to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Bigos jest niskokaloryczny i bardzo syty, dlatego dobrze sprawdza się w diecie redukcyjnej. Bigos jest dobrym źródłem wielu składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny