Bigos wegetariański
Opublikowano: 19.08.2021 r.
Kapusta biała i kiszona, suszone śliwki oraz pieczarki to serce naszego bigosu wegetariańskiego. Do tego dorzucamy aromatyczne suszone pomidory, przecier pomidorowy i odrobinę czerwonego wina dla głębi smaku. Całość gotujemy w bulionie warzywnym, a na koniec dodajemy świeży koperek dla podkreślenia aromatu. Taki bigos to idealna alternatywa dla tradycyjnego przepisu!
Składniki dla 6 porcji:
- Kapusta biała - 500 g
- Kapusta kiszona - 700 g
- Śliwki suszone - 40 g
- Pieczarki - 400 g
- Suszone pomidory - 100 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 40 g
- Sól - 10 g
- Bulion warzywny - 200 ml
- Koperek ogrodowy świeży - 10 g
- Cebula - 100 g
- Wino czerwone wytrawne - 50 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, koper
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- W garnku umieść pokrojoną kiszoną kapustę. Wlej 350 ml wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 25 minut.
- Białą kapustę poszatkuj drobno. Dodaj do ugotowanej wcześniej kapusty kiszonej. Wlej bulion warzywny. Dodaj liść laurowy. Gotuj 20 minut.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Pieczarki pokrój na 4 części. Pogrzej na patelni 3 łyżki oleju rzepakowego i zeszklij cebulę wraz z pieczarkami. Dodaj do ugotowanej kapusty.
- Śliwki przekrój na połówki, wlej 50 ml wina czerwonego wytrawnego. Dodaj do garnka.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dodaj przecier pomidorowy, suszone pomidory, przyprawy.
- Gotuj 15 minut. Na koniec dodaj pokrojony koper.
Komentarz dietetyka
Bigos wersji wegetariańskiej to doskonała alternatywa dla tradycyjnego bigosu. Jest to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny