Bigos tradycyjny
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Kapusta kiszona, biała kapusta, łopatka wieprzowa i wędzony boczek to fundamenty tradycyjnego bigosu. Do tego dochodzi kiełbasa śląska, koncentrat pomidorowy i odrobina cebuli, które nadają potrawie wyjątkowy smak i aromat.ultyku później dusimy wszystkie składniki, by stworzyć to pyszne polskie danie pełne smaku i tradycji.
Składniki dla 6 porcji:
- Kapusta kiszona - 1000 g
- Kapusta biała - 500 g
- Łopatka wieprzowa - 350 g
- Boczek wędzony bez kości - 150 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Marchewka - 70 g (1 średnia marchewka)
- Koncentrat pomidorowy - 50 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Kiełbasa śląska - 250 g
- Boczek surowy - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Marchewkę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce.
- Kapustę kiszoną odsącz i posiekaj na mniejsze kawałki.
- Z kapusty białej oderwij luźne liście. 500 g kapusty poszatkuj w wąskie paseczki.
- Łopatkę wieprzową opłucz, osusz i pokrój w kostkę.
- Kiełbasę i boczek surowy oraz wędzony pokój w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Następnie dodaj boczek, kiełbasę i łopatkę wieprzową. Mięsa smaż ok. 30 min, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj cebulę i marchewkę. Całość podsmażaj ok. 5 min.
- Do garnka z mięsem i cebulą dodaj kapustę kiszoną i kapustę białą. Następnie wlej szklankę wody. Wymieszaj i duś pod przykryciem przez 1,5 h.
- Po tym czasie dodaj 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu, 1 i 1/2 łyżki majeranku oraz sól i czarny pieprz mielony do smaku.
- Wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 1 h. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj (bez przykrycia) ok. 10 min.