Bigos Thermomix
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Bigos z Thermomixu to połączenie kapusty białej, kapusty kiszonej, boczku wieprzowego, kiełbasy śląskiej i łopatki wieprzowej, które gwarantuje bogaty smak i aromat. Dodatkowo suszone grzyby, wino czerwone i trochę śliwek suszonych nadają potrawie głębi. Wszystko to razem przygotujesz szybko i sprawnie dzięki Thermomixowi!
Składniki dla 8 porcji:
- Kapusta biała - 300 g
- Kapusta kiszona - 300 g
- Marchewka - 100 g
- Pietruszka - 50 g
- Cebula - 100 g
- Suszone grzyby - 15 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Śliwki suszone - 40 g (7 sztuk)
- Koncentrat pomidorowy - 30 g (3 łyżki)
- Boczek wieprzowy bez kości - 150 g
- Łopatka wieprzowa - 200 g
- Kiełbasa śląska - 200 g
- Wino czerwone wytrawne - 100 g
- Seler korzeniowy - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, gorczyca, jałowiec, kolendra nasiona, kminek ziarna
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix), koszyczek (thermomix), przystawka varoma (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Suszone grzyby zalej szklanką ciepłej wody i odstaw do namoknięcia.
- Mięso, boczek i kiełbasę pokrój w niedużą kostkę i ułóż równomiernie na przystawce Varoma. Odstaw na bok.
- Kiszoną kapustę wyłóż na koszyczek i przepłucz pod bieżącą wodą. Dokładnie odciśnij i pokrój na desce na mniejsze kawałki.
- Białą kapustę pokrój na kawałki o wielkości ok. 5 cm. Połowę kapusty wrzuć do naczynia Thermomixa i rozdrobnij przez 4 sekundy, obroty 5. Przełóż do innego naczynia i powtórz proces z drugą połową kapusty.
- Do pustego naczynia Thermomixa włóż obrane i pokrojone na kawałki marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i 2 ząbki czosnku. Rozdrobnij przez 6 sekund, obroty 5.
- Dodaj olej i duś przez 7 minut w 120 stopniach / obroty 1.
- Po tym czasie do zeszklonych warzyw dodaj białą kapustę, namoczone grzyby wraz z płynem, wino, suszone śliwki, koncentrat pomidorowy i przyprawy: 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren jałowca, 4 liście laurowe, 6 ziaren czarnego pieprzu, łyżeczkę ostrej papryki, pół łyżeczki kminku i kolendry, pół łyżeczki soli. Wlej szklankę wody.
- Na pokrywie naczynia ułożyć przystawkę Varoma z mięsem. Gotować wszystko przez 30 minut / temperatura Varoma / obroty wsteczne 1.
- Po tym czasie zdejmij przystawkę i dodaj kapustę kiszoną. Z powrotem postaw przystawkę Varoma i gotuj jeszcze przez 20 minut / temperatura Varoma / obroty wsteczne 1.
- Po tym czasie przełóż mięso z przystawki Varoma do naczynia Thermomixa. Przemieszaj wszystko za pomocą kopystki. Gotuj wszystko razem jeszcze przez 30 min / temperatura 120 stopni / obroty wsteczne 1.
- Po przygotowaniu przełóż do garnka. Najlepiej smakuje, gdy kilkukrotnie zostanie schłodzony i ponownie podgrzany.
Komentarz dietetyka
Do bigosu ważny jest dodatek przypraw: ziela angielskiego, liścia laurowego, gorczycy, kolendry i kminku. Przyprawy te nie tylko podbijają smak, ale również wspomagają proces trawienia, m.in. poprzez wspieranie pracy wątroby.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk