Bigos staropolski
Opublikowano: 27.09.2022 r.
Bigos to danie, które towarzyszy nam nie tylko w wigilię. Śmiało możesz przygotować większą ilość i zrobić zapasy do słoików.
Składniki dla 5 porcji:
- Kapusta kwaszona - 500 g (2 szklanki)
- Kapusta biała - 500 g (1 główka)
- Kiełbasa domowa - 400 g (2 sztuki)
- Boczek wieprzowy bez kości - 200 g
- Świeże leśne grzyby - 250 g (1 szklanka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Koncentrat pomidorowy - 40 g (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Kapustę kiszoną posiekaj i przełóż do garnka, wlej szklankę wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na niewielkim ogniu.
- Białką kapustę posiekaj i sparz wrzątkiem. Dodaj do garnka z kiszona kapustą.
- Mięso pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni wraz z cebulą.
- Do kapusty dodaj posiekane drobno grzyby i podsmażone mięso.
- Dodaj przyprawy i gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż kapusta stanie się miękka.
- Pod koniec dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego i podgrzewaj 20 minut.
Komentarz dietetyka
Do bigosu możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk