Bigos po cygańsku z klopsikami
Opublikowano: 02.03.2022 r.
Mięso mielone wieprzowo-wołowe, pieczarki, papryka czerwona i ogórki kiszone to główne składniki bigosu po cygańsku z klopsikami. Do tego dochodzą pomidory w puszce i pikantny ketchup, które nadają całości wyjątkowego smaku. Proste połączenie składników, które zaskakuje swoją głębią i bogactwem smaków.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 1000 g
- Kasza manna - 36 g (3 łyżki)
- Pieczarki - 1000 g
- Cebula - 500 g
- Papryka czerwona - 500 g
- Ogórki kiszone - 230 g
- Pomidory w puszce - 1000 g
- Ketchup - 500 g (pikantny)
- Cukier - 10 g (2 łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mięso mielone, z jajkiem i kaszą manną. Dodaj płaską łyżeczkę czosnku granulowanego i majeranku oraz pół łyżeczki papryki wędzonej, oraz papryki słodkiej, a także sól i pieprz do smaku.
- Masę wyrabiaj, aż całość dobrze się połączy. Z masy formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
- Na patelni rozgrzej połowę oleju i usmaż na nim klopsiki. Przekładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Obierz cebulę i pokrój w piórka. Z papryk usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Ogórki kiszone pokrój w kosteczkę.
- W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodaj pieczarki i dopraw solą i pieprzem. Duś razem przez kilka minut.
- Następnie dodaj ogórki, paprykę, pomidory z puszki z sosem, ketchup i cukier. Dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dolej trochę ciepłej wody, tyle by przykryła warzywa. Duś całość przez 25 minut.
- Po tym czasie dodaj klopsiki i gotuj jeszcze 15 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 20 minut, by sos zgęstniał.
- W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Pieczarki zawierają też witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Ta grupa witamin wspiera funkcjonowanie mózgu czy tworzenie czerwonych krwinek.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk