Bigos na żeberkach
Opublikowano: 10.04.2021 r.
Kapusta kwaszona, żeberka wieprzowe i suszone grzyby to kluczowe składniki bigosu na żeberkach. Ten tradycyjny, domowy specjał łączy w sobie smakowy charakter kapusty z aromatycznym mięsem i głęboką nutą suszonych grzybów. Idealny na zimowe obiady, kiedy potrzeba czegoś sycącego i rozgrzewającego.
Składniki dla 10 porcji:
- Kapusta kwaszona - 1200 g
- Żeberka wieprzowe - 600 g
- Schab wieprzowy bez kości - 400 g
- Suszone grzyby - 150 g
- Śliwki suszone - 100 g
- Cebula - 150 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Grzyby namocz na noc w wodzie.
- Kapustę kwaszoną pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zalej wodą (cała kapusta powinna być przykryta) dodaj sól, 3 liście laurowe, 10 ziarenek pieprzu oraz 5 ziaren ziela angielskiego.
- Kapustę z przyprawami gotuj na małym ogniu.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Schab pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj ją do kapusty.
- Na tej samej patelni podsmaż pokrojone kawałki schabu. Następnie dodaj go do gotującej się kapusty.
- Śliwki i grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Wody z moczenia grzybów nie wylewaj - razem ze śliwkami i grzybami dodaj do gotującej się kapusty z mięsem. Wymieszaj.
- Na kapuście ułóż paski żeberek. Przykryj garnek i gotuj wszystko około 60 minut.
- Po tym czasie wyciągnij żeberka, oddziel je od kości, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem do kapusty.
- Całość gotuj jeszcze przez około 30 minut.