Bigos na golonce
Opublikowano: 02.03.2022 r.
Golonka wieprzowa, kapusta kiszona, suszone śliwki i grzyby to główni bohaterowie tego bigosu na golonce. Dodaj do tego trochę koncentratu pomidorowego i oleju rzepakowego, a powstanie wyjątkowo pyszna i sycąca potrawa. To przepis, który zadowoli smakoszy tradycyjnej kuchni i miłośników wyrazistych smaków.
Składniki dla 8 porcji:
- Golonka wieprzowa - 1000 g (3 małe sztuki)
- Kapusta kiszona - 500 g
- Śliwki suszone - 60 g (8 sztuk)
- Suszone grzyby - 10 g (garść)
- Koncentrat pomidorowy - 75 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, sitko, miseczka
Przepis krok po kroku
- Grzyby przełóż do miseczki i zalej szklanką ciepłej wody. Zostaw na około 30 minut.
- Kiszoną kapustę przepłucz przed bieżącą wodą. Przełóż do garnka.
- Odcedź grzyby łyżką cedzakową. Wlej wodę z moczenia grzybów do garnka z kapustą. Użyj do tego gęstego sitka, żeby odcedzić ewentualny piasek i zanieczyszczenia. Dolej jeszcze pół szklanki wody.
- Dodaj 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 liście laurowe, odcedzone grzyby oraz golonki. Całość gotujemy około godzinę. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnij je z garnka.
- Dodaj suszone śliwki, łyżeczkę majeranku i gotuj dalej na małym ogniu.
- W tym czasie obierz oddziel mięso od kości i pokrój w małe kawałki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojone mięso.
- Mięso dodaj ponownie do garnka. Dopraw solą, papryką słodką i koncentratem. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut.
- Bigos jest gotowy, gdy wszystkie składniki są miękkie.
Komentarz dietetyka
Mięso wieprzowe powinno być spożywane około raz w tygodniu ze względu na to, że jest ono dość tłuste.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk