Bigos myśliwski
Opublikowano: 26.01.2022 r.
Kapusta biała, kapusta kiszona, szynka wieprzowa, kiełbasa podwawelska (lub myśliwska), a do tego suszone śliwki i grzyby – to właśnie najważniejsze składniki bigosu myśliwskiego. Ta pyszna, sycąca potrawa to idealne połączenie smaków, które przypomina o domowych, tradycyjnych obiadkach. Znajdziesz tu też cebulę i przecier pomidorowy, które dodają głębi smaku.
Składniki dla 5 porcji:
- Kapusta biała - 500 g (pół małej główki)
- Kapusta kiszona - 500 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Szynka wieprzowa surowa - 400 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 50 g
- Śliwki suszone - 100 g
- Suszone grzyby - 40 g
- Olej rzepakowy - 120 ml
- Kiełbasa podwawelska - 300 g (lub myśliwska)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Poszatkuj drobno kapustę białą.
- Posiekaj kapustę kiszoną.
- W garnku umieść kapustę kiszoną, wlej 500 ml wody i duś przez 20-25 minut.
- Pokrój w kostkę szynkę wieprzową.
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż szynkę z cebulą, wlej 500 ml wody, dodaj sos sojowy, jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy, duś pod przykryciem przez 30 minut.
- Dodaj do garnka białą kapustę i gotuj 20 minut.
- Dodaj do składników kapustę kiszoną, przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj przez 15 minut.
- Pokrój kiełbasę w plastry.
- Dodaj kiełbasę do garnka wraz ze śliwkami suszonymi i grzybami leśnymi.
- Bigos duś przez 20 minut.
- Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem żytnim.
Komentarz dietetyka
Bigos myśliwski to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Bigos jest także bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Bigos jest średniokaloryczny i bardzo syty. Bigos jest dobrym daniem dla osób na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny