Bigos
Opublikowano: 12.05.2021 r.
Bigos to pyszne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw. Jest niesamowicie łatwy w wykonaniu. To świetny pomysł na kolację.
Składniki dla 8 porcji:
- Kapusta kiszona - 1000 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 szt)
- Kiełbasa podwawelska - 300 g (3 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Suszone grzyby - 40 g (2 garści)
- Śliwki suszone - 60 g (1 garść)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na oliwie.
- Do cebuli dodaj pokrojoną w dużą kostkę pierś i smaż przez 7 minut.
- Całość zalej bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
- Dodaj pokruszone suszone grzyby i gotuj przez 5 minut.
- Kapustę kiszoną pokrój i odsącz z nadmiaru soku. Dodaj do garnka z resztą składników i gotuj przez 15 minut.
- Kiełbasę i śliwki pokrój i dodaj do garnka.
- Przypraw solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i kminkiem.
- Gotuj przez 30 minut, do miękkości.
Komentarz dietetyka
Bigos jest potrawą ciężkostrawną i obfitującą w tłuszcze nasycone. Lepiej żeby gościła w menu jak najrzadziej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny