Bifteki
Opublikowano: 02.10.2022 r.
Mięso mielone wołowe, cebula, jajko, ser feta i oliwa z oliwek - to podstawa na soczyste bifteki. Mięso mielone mieszamy z drobno posiekaną cebulą, jajkiem i bułką tartą. Dodajemy pokruszoną fetę, formujemy kotleciki i smażymy na aromatycznej oliwie. Proste, ale mega smaczne danie na każdą okazję!
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 500 g
- Cebula - 120 g (2 małe sztuki)
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 10 g
- Ser Feta - 100 g
- Oliwa z oliwek - 40 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, czosnek, mięta świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa, duża miska
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- W misce umieść mięso, dodaj cebulę, czosnek i wbij jajko.
- Dopraw mięso solą, pieprzem i oregano.
- Posiekaj drobno miętę i dodaj do składników.
- Pokrusz ser feta i wymieszaj z masą mięsną.
- Uformuj owalne kotlety.
- Rozgrzej patelnię grillową i smaż kotlety przez 5 minut z jednej strony.
- Podawaj z dodatkiem pieczonych warzyw na dużym talerzu.
Komentarz dietetyka
Bifteki to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Bifteki są dość kaloryczne, więc nie powinny ich w dużej ilości spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Potrawa zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny