Bifana

Opublikowano: 19.11.2021 r.
Polędwiczki wieprzowe, cebula i passata pomidorowa to podstawa mega smacznej bifany! Do tego trochę masła klarowanego, żeby wszystko dobrze się podsmażyło, a na koniec świeżutkie grahamki, żeby było czym zagryzać te pyszności. Idealne na szybki i sycący obiad lub kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 500 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Passata pomidorowa - 700 g
- Masło klarowane - 100 g
- Bułka grahamka - 200 g (4 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, sos piri piri
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę.
- Posiekaj drobno czosnek i zeszklij na maśle klarowanym.
- Pokrój mięso w paski i dopraw solą, pieprzem i obsmaż.
- Wlej 300 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz passatę pomidorową.
- Duś całość 20-25 minut na wolnym ogniu.
- Na koniec dodaj sos Piri Piri i posiekaną natkę pietruszki.
- Przekrój bułki na pół i wyłóż na nie mięso razem z sosem.
Komentarz dietetyka
Bifana to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Polędwica wieprzowa zawiera małą ilość tłuszczu i jest najzdrowszym kawałkiem tuszy. Kanapka jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny